Információk, érdekességek

Nem tévhit: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása!

2023. április 25.

Friss, átfogó konszenzusajánlás részletezi a D-vitamin-pótlás jelentőségét, előnyeit és előírásait, Az optimális D-vitamin-ellátottsághoz októbertől márciusig Magyarországon mindenki számára szükséges a D-vitamin-pótlás, de sokak számára nyáron is indokolt.

A D-vitamin-hiány igazoltan szerepet játszik az immunológiai betegségekben, a fertőzések leküzdésének képességében, endokrinológiai zavarokban, termékenységi problémákban és egyes daganatos betegségek kockázatainak növekedésében is.

Egészséges felnőtteknél a napi 2000 NE mennyiségű D3-vitamin elegendő a normális tartomány fenntartásához.

Kivétel nélkül mindenkinek javasolt a téli D-vitamin-pótlás, mert a magyar lakosság nagy többségét érintő és mérhető egészségkockázatot jelentő D-vitamin-hiányról szóló hírek nem túloznak – hívták fel a figyelmet a D-vitamin-konszenzusajánlás elkészítésében közreműködő orvosok az IBSA Pharma Kft. által szervezett sajtókonferencián.

A széles körű orvosszakmai konszenzuson alapuló hazai ajánlás nem csupán azt részletezi, hogy milyen szerteágazók a D-vitamin-hiánnyal összefüggő kóros állapotok és betegségek, ill. milyen előnyei vannak a vitamin folyamatos pótlásának, de számos tévhitet is eloszlat, és a legfrissebb tudományos eredmények alapján a korosztályonként eltérő javasolt adagolást is pontosítja.

Magyarországon az egyik legtöbb embert érintő egészségkockázat a D-vitamin-hiány, amely a téli időszak végére szinte minden magyart érint, de korábbi mérések szerint még a nyári időszakban is minden 2. magyar D-vitamin-szintje alacsonyabb az ajánlott értéknél. Több mint 10 éve, elsők között a világon, Magyarországon született olyan D-vitamin-beviteli ajánlás, amely az összes érintett orvosi szakterület hivatalos konszenzusán alapul.

Nincs vita: szükséges a vitamin.

Forrás: IBSA Pharma

forrás: Patika Magazin