Információk, érdekességek

Melyik nemzet fogyasztja a legtöbb alkoholt?

2021. május 05.

Fotó: pixabay.com

Németországban minden hetedik percben meghal egy ember az alkohol-, vagy az alkohol- és dohányfogyasztás következményei miatt, a dohányzás miatt pedig évente százezren halnak meg egy felmérés szerint, amely kimutatta, hogy a lakosság fejenként átlagosan több mint 130 liter szeszesitalt fogyaszt évente. Ezekkel a szomorú tényekkel Németország a világelsők közé tartozik.

A német addiktológiai központ (DHS) 2014-es évkönyvének bemutatóján kiemelték, hogy évente átlagosan 74 ezer, vagyis a berlini olimpiai stadion férőhelyeivel nagyjából megegyező számú haláleset tulajdonítható az alkohol-, vagy az alkohol- és dohányfogyasztás következményeinek, a dohányzás pedig egy közepes méretű város – például Koblenz vagy Jéna – lakosságának megfelelő számú embert pusztít el évente.

Akik a legtöbb alkoholt isszák

Tavaly fejenként 105,5 liter sör, 20,4 liter bor és 5,4 liter rövidital fogyott az országban, ami 9,5 liter tiszta alkoholnak felel meg. A mennyiség nem változott jelentősen az egy évvel korábbihoz képest, nemzetközi összevetésben pedig “drámaian nagymértékű” alkoholfogyasztást jelent. A 35 legfejlettebb ipari államot összefogó OECD-csoportban Németország az 5. helyen áll, csak Ausztriában, Észtországban, Franciaországban és Luxemburgban isznak többet az emberek – mondta Raphael Gassmann, a DHS ügyvezetője.

Füstölgők

A dohányfogyasztás viszont visszaszorulóban van, cigarettában számolva egy főre tavaly 996 szál jutott, szemben az egy évvel korábbi 1008-cal. Ugyanakkor még mindig igen magas a rendszeresen dohányzók aránya, a 18-67 év közötti korosztályban a férfiaknál 34, a nőknél 26 százalék – tette hozzá.

Németország csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohányzás-ellenőrzési keretegyezményéhez, de az abban foglaltakat nem hajtja végre következetesen, így továbbra sincs átfogó megelőzési stratégia – hívta fel a figyelmet a DHS, rámutatva arra, hogy a hatásos stratégia elemei közé tartozik a jövedéki adó és a fogyasztói ár emelése, a dohánycikk-árusítás időbeli korlátozása, a dohánytermékek reklámozásának hatékonyabb szabályozása és az egészségügyi ellátás fejlesztése az egészségi ártalmak korai felismerése és kezelése céljából.

Fotó: gettyimages.com

Káros szenvedélyek

Az éves jelentésben az alkohol- és a dohányfogyasztás mellett a gyógyszerhasználatot, a kábítószer-élvezetet, a táplálkozási zavarokat és a szerencsejátékokkal összefüggő szenvedélybetegségeket vizsgálták társadalmi összefüggésekben, az érintettek számának alakulásától kezdve egészen az adott szenvedélybetegség által okozott nemzetgazdasági kárig.

A jelentés szerint a 80 milliós országban 1,4-1,5 millió gyógyszerfüggő él, többségük nyugtatót szed. Az illegális drogok közül a kannabiszhasználat a legelterjedtebb, a rendszeres fogyasztók a 18-64 év közötti korosztály 0,5 százalékát teszik ki. A kábítószer-túladagolás miatt bekövetkező halálesetek száma az utóbbi években folyamatosan csökken, a legutóbbi, 2012-es adat szerint 944 ilyen esetet regisztráltak, ami 42-vel kevesebb az egy évvel korábbi 986-nál.

Bálint Marcell

forrás: Patika Magazin