Információk, érdekességek

Kendermagfehérje tartalmú húskészítményeket fejlesztettek

2021. november 19.

Magas biológiai értékű, kendermagfehérje és -olaj tartalmú sertéshús termékcsaládot fejlesztett a felgyői vágóhidat működtető Gulyás János és Társa Kft. uniós támogatással – tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

A fejlesztés során valamennyi húskészítmény kategóriában – vörös áru, sonkák, májasok, szárazáru – új magas biológiai értékű, funkcionális élelmiszer prototípus termékeket hoztak létre, amelyek közös jellemzője, hogy bennük az egészségre jótékony hatással bíró kendermag készítményeket használtak föl.

A kendermagfehérje, az edesztin és a kendermagolaj fogyasztása beltartalmi paramétereik alapján jótékonyan befolyásolja az emberi egészség megőrzését és fenntartását. Az edesztin teljes értékű fehérje, amely valamennyi, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális aminosavat tartalmaz. A kendermagolajban pedig nagy mennyiségben és megfelelő arányban találhatók telítetlen zsírsavak.

A szakemberek a prototípusok előállítása során olyan technológiát dolgoztak ki, amely jelentős mértékben növeli a hasznos tápanyag mennyiségét az étkezés szempontjából nagyon fontos feldolgozott húsféleségekben. Az új eljárások lehetővé teszik olyan növényi alkotórészek – szója, repce – elhagyását a gyártási folyamatából, amelyek az emberi szervezet számára kevésbé előnyös összetevőket vagy fitohormonokat tartalmazhatnak.

forrás: Patika Magazin