Információk, érdekességek

Figyeljünk a testünk jelzéseire! 5 tünet, ami valamilyen hiánybetegséget jelezhet

2022. október 24.

Az emberi szervezet harmonikus működéséhez számos vitamin és ásványi anyag is hozzájárul. Előfordulhat, hogy betegség hiányában is kellemetlen tünetek, megmagyarázhatatlan fáradtság vagy gyengeség lesznek úrrá rajtunk. A problémák hátterében hiánybetegség is meghúzódhat, ezért fontos, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az egészséges test alapjai

Ideális esetben a táplálékokból hozzájutunk a szervezetünk számára szükséges összes vitaminhoz, nyomelemhez és ásványi anyaghoz. A vitaminok közül a C-vitamin az egyik legfontosabb az egészségünk megőrzéséhez: hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, segíti a vas felszívódását és hozzájárul a kollagén szintéziséhez. Emellett pozitívan hat a szív- és érrendszer működésére is.

A B-vitaminok közül kiemelkedik a B12, ami a vérképzésben játszik fontos szerepet, hiányában vérszegénység alakul ki. Elengedhetetlen az idegrendszer és az izmok normál működéséhez is. A vas az egyik legfontosabb alkotóeleme a vörösvértesteknek, hiányában szintén vérszegénység léphet fel.

Az egészséges csontozat fenntartásához megfelelő mennyiségű kalciumra van szükség. A D-vitamin a kalcium felszívódását segíti, míg a K-vitamin a hasznosulásához szükséges. Ez utóbbi fontos szerepet játszik a véralvadásban is. A D-vitamin megfelelő működéséhez pedig magnézium jelenlétére van szükség. Tehát egy-egy vitamin több élettani folyamatban is részt vesz, illetve egyes szervek működéséhez többféle vitaminra és ásványi anyag is szükséges.

Az A-vitaminnak fontos szerepe van a normál látás fenntartásában, de több anyagcsere folyamatban is részt vesz. Az E-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns hatású vitamin. Ellenállóvá teszi a szervezetet az oxidatív stresszel szemben, ennek köszönhető szívvédő hatással is bír. A kalcium, a vas és a magnézium mellett fontos kiemelni a cinket, ami az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat is támogatja.

5 tünet, ami hiánybetegségre utal

Nem minden esetben kell komoly betegségre gyanakodnunk, ha valamilyen kellemetlen tünetet vagy elváltozást tapasztalunk magunkon. Gyakran valamilyen ásványianyag- vagy vitaminhiány következményeivel állunk szemben.

Gyakori megfázás és influenza

Az immunrendszer gyengesége miatt előfordul, hogy gyakrabban esünk ágynak influenzaszerű tünetekkel, vagy megfázás miatt. A C-vitamin az egyik leghatásosabb immunerősítő vitamin. Azonban a téli időszakban a D-vitamint és a K-vitamint is érdemes nagyobb dózisban szedni, amelyek szintén javítják a szervezet védekezőképességét.

Fáradtság, ingerlékenység

A levertség illetve a szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenése tipikus hiánytünet. Ha ezt tapasztaljuk, akkor érdemes a magnéziumpótlásra gondolni. Szedjünk magnézium-citrát- vagy magnézium-biszglicinát-tartalmú -tartalmú készítményeket, de a B-komplex-vitaminkészítmények is javíthatnak közérzetünkön.

Töredezett haj és körmök

A haj és a körmök kifogástalan állapotához is számos vitamin és ásványi anyag járul hozzá. Hajhulláshoz vezethet a B-vitamin vagy a szelén hiánya. A haj és a körmök megfelelő növekedéséhez a cink is esszenciális fontosságú, de a vashiány is okozhatja a kellemetlenségeket. A körmökön megjelenő fehér foltok pedig kalciumhiányra engednek következtetni.

Sápadtság

A sápadt bőr utalhat vérszegénységre, hiszen ilyenkor kevesebb vörösvértest tud termelődni a szervezetünkben. Ha gyakori fejfájással és szédüléssel is párosulnak a tünetek, akkor gyanakodjunk vashiányra! A sápadtság és fáradékonyság mellett jelentkező ajakzug-kirepedés vagy a szájban lévő gyulladások megjelenése a B12-vitamin hiányára utal.

Fogászati problémák

A szájban jelentkező tünetek egy része is tulajdonítható valamilyen hiánybetegségnek. A fogínyvérzés jelenthet C-vitamin-hiányt, hiszen a skorbut egyik jellemző tünete. A gyorsan romló és szuvasodó fogak ásványianyag-hiányra utalnak. Az erős fogazat érdekében szedjünk kalciumot, magnéziumot, D- és K-vitamint tartalmazó készítményeket!

A legtöbb betegség kialakulását megelőzi valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hosszú távú nélkülözése. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk ezek pótlására és az esetlegesen jelentkező tünetekre.

Pótoljuk ezeket!

A kiegyensúlyozott étkezéshez hozzátartozik a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása és a fehérjék, zsírok, illetve szénhidrátok megfelelő arányban történő bevitele. Hetente többször kerüljenek az asztalunkra kalciumban gazdag tejtermékek, sajtok, joghurtok. A vitaminokat szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel is pótolhatjuk. A ásványianyag-igényünkhöz a tengeri halak és különféle magvak fogyasztása is hozzájárul.

Sajnos a modern élelmiszeripari eljárások miatt az ételeink tápértéke nem mindig megfelelő. Igyekezzünk táplálékkiegészítőkkel támogatni a szervezetünket. C-vitaminból legalább napi 1000 milligrammot szedjünk, a D- és a K-vitaminból 100-120 mikrogrammot adagoljunk, kiegészítve jól hasznosuló szerves kötésű magnézium-készítménnyel, például magnézium-biszglicináttal. A többi ásványi anyag tekintetében is elmondható, hogy szerves formában tudja a szervezetünk leginkább hasznosítani azokat; a vas, a cink, a szelén esetében is ezeket a készítményeket keressük!

Különösen figyeljünk a vízben oldódó C- és B-vitaminok pótlására, hiszen ezek hamarabb kiürülnek a szervezetünkből. A zsírban oldódó D-, K-, A-, E-vitaminokat szedhetjük kúraszerűen is, hiszen ezek el tudnak raktározódni a testünkben.

Figyeljünk testünk jelzéseire, azokra a tünetekre, amelyek valamilyen hiánybetegségre utalnak! Nézzünk utána, milyen vitaminra vagy ásványi anyagra van szükségünk, hiszen láthatjuk: számtalan olyan táplálékkiegészítő létezik, amelyekkel hatékonyan megelőzhetjük a hiánybetegségeket.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu