Információk, érdekességek

Fáradt? Vagy épp túl izgatott? – lehet, hogy pajzsmirigybetegsége van

2022. augusztus 09.

A pajzsmirigybetegség elsősorban a nőket érinti, akár meddőséget is okozhat. A gyakoribb alulműködést nehéz felismerni, sajnos sokan már későn jutnak orvoshoz. Ráadásul világszerte növekszik a betegek száma, aminek pontos okát egyelőre nem tudják. Annyi azonban bizonyos, hogy a genetikai meghatározottság mellett a környezeti tényezők és a vírusfertőzések is okolhatók a negatív tendenciáért.

Fotó:: gettyimages.comDr. Szilvási István, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb nukleáris medicina és belgyógyász szakorvosa elmondta: a pajzsmirigy túl-, illetve alulműködés egyszerű laboratóriumi vizsgálatokkal megbízhatóan megállapítható. Alulműködés esetén a vér TSH hormon értékének szintje megemelkedik, túlműködéskor pedig lecsökken. A panaszok és tünetek igen eltérőek.

Ha a pajzsmirigy túlműködik

Túlműködés (hipertireózis) diagnosztizálása általában elég egyértelmű: előfordulhat szívdobogás, fogyás, remegés, izgatottság („nyüzsgés”), alvászavar, fokozott éhségérzet, melegségérzés, verejtékezés, menstruációs zavar vagy kifejezett gyengeség. Ezek miatt a betegek általában időben fordulnak orvoshoz. A betegség mindenképpen gyógyítható, kezelése a pontos okától függően gyógyszeres, radioizotópos, ritkán pedig akár sebészi lehet.

Ha alulműködést diagnosztizálnak

A jóval gyakoribb alulműködés (hipotireózis) ezzel szemben alattomos, enyhe tünetekkel kezdődő és általában hosszú ideig lappangó betegség. Leginkább a változó korban lévő nőknél fordul elő, akik fáradékonyságot, aluszékonyságot, gyengeséget, csökkent memóriát, levertséget, depressziót, fázékonyságot, lassabb mozgást, bőrszárazságot, hajhullást, sőt elhízást vagy arcpuffadást vehetnek észre magukon.

Mivel ezeket a tüneteket gyakran az előrehaladott életkorra fogják, sokan későn is fordulnak szakemberhez. Ezért dr. Szilvási István azt javasolja, hogy akármilyen megszokottnak is látszik egy-egy tünet, érdemes felkeresni vele a háziorvost, aki vérvételre küldi a gyanakvásra okot adó eseteket. Ha a beteg nem jut el idejében orvoshoz, az alulműködés akár súlyossá válhat – emelte ki Dr. Szilvási István. A hipotireózis kezelése szerencsére igen egyszerű: csupán rendszeres tablettás hormonpótlásra van szükség és a beteg teljesen panaszmentessé tehető.

Nők betegsége

A pajzsmirigy működésbeli zavara döntően a nők betegsége, ami az esetek többségében nem megelőzhető. A szakember szerint táplálkozás szempontjából egyedül a hiányos jódfogyasztásnak van jelentősége, ez ugyanis hajlamosíthat struma, illetve göbképződésre. A jódhiányos országokban – így hazánkban is – a halak, tengeri ételek fogyasztása, esetleg a jódozott só használata javasolt. Amennyiben viszont már kialakult egy – panaszt eleinte még nem is okozó – túlműködésre „hajlamos” göb, az extrém mennyiségű jódot kifejezetten kerülni kell, az ugyanis a szunnyadó elváltozást aktiválhatja. Egyes multivitamin készítmények, némely szívritmuszavarra szedett gyógyszer, valamint a CT kontrasztanyag jelentős mennyiségű jódot tartalmaz.

Gátolhatja a teherbeesést

A pajzsmirigy működésbeli zavarai esetén a teherbeesés esélye jóval kisebb, a vetélés gyakoribb, sőt fejlődési rendellenességek is előfordulhatnak, így teherbeesés előtt ilyen esetekben a pajzsmirigy hormonok szintjét feltétlenül rendezni kell. A férfiak nemzőképességét ugyan nem befolyásolja a betegség, de a túl- vagy alulműködés impotenciát okozhat.

forrás: Bébik.hu