Információk, érdekességek

Fáj a térdem, mit tegyek ellene?

2022. június 15.

Szilárd, bonyolult felépítése ellenére, amelynek egy életen át el kell viselnie ütéseket, ütődéseket, egyéb erőbehatásokat, a térdízület törékennyé válhat, és fájdalmat okozhat. Az ilyen típusú problémák megelőzése és enyhítése érdekében elengedhetetlen az izmok erősítésére és lazítására irányuló, rendszeres fizikai aktivitás. 

Fotó: 123rf.comKülönböző okokból, pl. ficam következtében vagy reumás betegség tüneteként a térdfájdalom lehet egyszerű kellemetlen érzés ébredéskor, de egész napon át tartó, a mozgást nehezítő fájdalommá is válhat. De mindenképpen tennünk kell ellene, jól megválasztott mozgásformák rendszeres gyakorlásával, adott esetben borogatással, hogy enyhítsünk a fájdalmon, vagy még jobb, ha megelőzzük annak kialakulását. 

A térd az emberi test leginkább igénybe vett ízülete

A térd értékes ízületünk, és minden életkorban fontos törődnünk vele, hogy még hosszú évekig jól működhessen, miközben elkerüljük az azzal kapcsolatos fájdalmakat. Ez az erős és stabil ízület képes ellenállni pl. a futás, ugrás és csavarodás által okozott szélsőséges erőknek is. Amellett minden lépésnél a testsúlyunk ötszörösének-nyolcszorosának kitett, így ez testünk leginkább igénybe vett ízülete.

Úgy „tervezték”, hogy egy életen át több milliárd lépést kibírjon, a térd azonban gyengülhet az ízületi kopás következtében. Mit tehetünk az ilyen típusú fájdalom elkerülése és megszüntetése érdekében? Bár nem minden térdproblémát lehet megelőzni, de számos funkció javítható erő- és hajlékonyságfokozó edzéssel. Mivel az ízületet körülvevő izmok lengéscsillapító (terhelés elosztó) szerepet töltenek be, minél erősebbek, annál jobban tehermentesíthetik a csípőt és a térdeket.

Mozgassuk a térdet reggel a fájdalom enyhítésére 

Reggelente a térdünk gyakran merev, duzzadt és fájdalmas? (Ami a gyulladás jele). Ilyen esetekben segítenünk kell térdünknek „felébredni”: az ágy szélén ülve lassú mozdulatokkal masszírozzuk a térdkalács mindkét oldalán, majd kb. tízszer, óvatosan húzzuk vissza a térdet a mellkas felé. Ezek a mozgások segítenek csökkenteni az ödémával járó fájdalmat. Felkelés után ugyanezeket a gyakorlatokat pl. a zuhany alatt is elvégezhetjük a víz jótékony hatása csillapítja a fájdalmat, elősegíti az izmok és ízületek „felébredését”, a mobilitást.

Kombináljuk a hideg borogatást és az agyagborogatást a fájdalom ellen

Az ilyen módszerek hatékonysága átmeneti, de számos előnnyel jár. A hideg a fájdalmas térd szövetségese, és különösen ajánlott az ízületi porckopás (osteoarthritis) gyulladásos fellángolásának csökkentésére. Kb. 20 percig hagyjuk a térden a jégzselé párnát vagy egy ruhába csomagolt jégkockát. Alkalmazzuk újra 4 óránként a fájdalom enyhítésére.

A hideg borogatás váltakozva a zöld agyagborogatással szintén hatásos lehet. E módzser gyulladáscsökkentő tulajdonsága segít az ödéma elleni küzdelemben. Használhatunk drogériákban kapható agyagpasztát, vagy keverjük össze az agyagport vízzel, és kenjük be vastag rétegben a térdet, mielőtt fóliával becsomagoljuk. (Ügyeljünk arra, hogy ne túl szorosan tekerjük rá a fóliát)..Hagyjuk hatni kb. 1 órán át, majd öblítsük le a térdünket.

Jó tudni: A hidegre vagy melegre való hajlam egyéni. Próbáljuk ki mindkettőt, hogy megtudjuk, melyik enyhíti jobban a fájdalmat. A meleg (mikrohullámú sütőben melegítendő párnák vagy száraz melegvizes palackok segítségével) általában enyhíti pl. az izom-összehúzódásokat, vagy felkészíti a térdet a fizikai aktivitás gyakorlására.

Hogyan enyhíthető a térdfájdalom edzés útján?

Városi vagy szobabicikli tekerése, északi gyaloglás, úszás… A fizikai aktivitás gyakorlása elengedhetetlen a térdízületi fájdalmak csökkentéséhez és a térdízületi mobilitás javításához.

Egyes szakemberek szerint pl. az álló kerékpáros edzés a legegyszerűbb módja annak, hogy elkezdjük erősíteni a test alsó végtagjait. Ezzel az eszközzel különösen a térd és a csípő mobilitásán dolgozhatunk. Kombinálhatjuk ezt a tevékenységet erősítő és hajlékonyságot fokozó gyakorlatokkal, amelyek célja több izomcsoport egyidejű erősítése, valamint segíthet a térd stimulálásában és az állandó térdfájdalmak megelőzésében. Ügyeljünk azonban arra, hogy a térdünk állapotához igazodó gyakorlatokat válasszunk, és mielőtt elkezdenénk, vagy kétségeink lennének, forduljunk orvoshoz. Hetente legalább 3 alkalommal tanácsos ily módon edzeni, de ha naponta módunkban áll, ne mulasszuk el.

Három izomerősítő és hajlékonyságot növelő gyakorlat:

  • Hanyatt fekve, a mellkast kiemelve, könyökkel a padlóra támaszkodva helyezzünk egy feltekert törülközőt a térd alá úgy, hogy a sarkunk eltávolodjon a talajtól, a lábunk legyen felpócolva. Tartsuk a pozíciót 5-10 másodpercig, majd pihentessük a sarkunkat 5-10 másodpercig, és ismételjük a gyakorlatot 10-szer. Előny: a négyfejű combizmok (a comb elülső része) összehúzódnak és megerősödnek, ami javítja a térd stabilitását, és csökkenti a fájdalmat.
  • Üljünk egy svájci labdára, a lábak csípőszélességben pihenjenek a talajon. Guruljunk előre, a térdeket előre hajlítva (elhaladnak a bokák előtt), majd guruljunk hátra, hogy megnyújtsuk a térdünket (a sarkak rögzítve maradnak a talajon, a lábujjak felemelkednek). Végezzük ugyanezeket a mozdulatokat átlósan. Ismételjük a gyakorlatot oda-vissza 10-szer.
  • A „szolgáló lovag” pozíciója. A térdelő pozíciónak derékszöget kell alkotnia. Hajlítsuk a térdünket előre, majd hátra. Ismételjük a gyakorlatot 10-szer, mindkét lábra.

Jó tudni: osteoarthritis esetén a térd duzzanata annak a jele, hogy túl sok terhelés (séta, gyaloglás, állás stb.) érte. Ilyenkor pihenjünk: pócoljuk fel a lábat kb. 10 percre, és lassan folytassuk az addigi tevékenységet, ha a fájdalom elviselhetővé vált.

Fotó: gettyimages.com

Mikor viseljünk térdmerevítőt?

A merevítő sín (ortézis) használata azoknak a betegeknek ajánlott, akiknek különösen akkor vannak fájdalmaik, ha lépcsőn vagy lejtőn lefelé vagy felfelé haladnak. Ezek a fájdalmak gyakran kapcsolódnak a térd instabilitásához, ami a laza térd érzését kelti. Ez a gyógyászati segédeszköz ideális a fájdalmas gyulladásos fázisok idején. Nem szabad azonban túlzott mértékben függeni tőle. Amikor a fájdalom csökken, meg kell próbálni nélkülözni.

Két lehetőség közül lehet választani: az elöl nyitott, erősítés nélküli rugalmas térdmerevítő, vagy a csuklós ortézis között, amely lehetővé teszi a térd mozgékonyságának megőrzését. A döntést orvossal kell meghozni, mivel a sínek egy bizonyos helyzetben tartják az ízületet, aminek meg kell felelnie igényeinknek. Ezzel szemben a pihentető ortézisek nem ajánlottak, mert immobilizálják az ízületet.

forrás: Patika Magazin