Információk, érdekességek

Ezt érdemes tudni az artrózisról

2022. május 18.

Az artrózis (ízületi porckopás) a leggyakoribb ízületi elváltozások közé tartozik világszerte, így hazánk lakossága körében is. Sűrű előfordulása miatt számos hit és tévhit kering róla. Ezek közül kiemelve néhányat, igyekszünk tisztázni, vajon mennyire állják meg a helyüket ezek az állítások.

Fotó: gettyimages.comA reuma egy fajtájáról van szó

  • IGAZ

Valóban a reumás megbetegedések egyike. Nem gyulladásos ízületi elváltozás, hanem a porckopás felgyorsulásával függ össze, ami a porcsejtek megújulási képességének csökkenésével jár. Az artrózisban szenvedő betegeknél az ízületek fedő porc fokozatosan elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassú folyamat során felszívódik.

Az életkor előrehaladtával mindenki szenved tőle

  • HAMIS

Az igaz, hogy az artrózis gyakrabban fordul elő, ahogy öregszünk, de nem minden idős embernél jelentkezik.  Egyes felmérések szerint egyébként az artrózisok mintegy 35%-a 40 éves kor előtt kezdődik.

Családi előzménye van

  • IGAZ

Az artrózis valódi oka nem ismeretes, valószínűleg több tényező együttes hatására alakul ki, de az öröklődés szerepet játszhat benne. A manifesztálódás okai közé tartozhat többek közt a túlsúlyosság, sérülések (pld. többszörösen rosszul gyógyuló rándulások), mértéktelen  erőkifejtés, túlzott megterhelés (nehéz munka, versenyszerű sportolás stb.).

A kezet érinti leginkább

  • HAMIS

A gerinc ízületi degenerációja – mely hátfájás formájában jelentkezik – a betegség leggyakrabban előforduló fajtája. Ezután következik a térd-, kéz-, váll-, csípő-ízületek artrózisa.

Minél több jele van a röntgenfelvételen, annál jobban fáj

  • HAMIS

A fájdalom nem mindig áll arányban a röntgenképen kimutatott eltérésekkel – különösen nem a csípő esetében. Az artrózis pld. nagymértékben zavarhatja a járást, miközben az elváltozás a röntgenképen kevéssé jelentősnek látszik. De ennek a fordítottja is igaz lehet: az ízületi bántalmat jelzi a röntgenkép, míg a beteg nem érez fájdalmat.

Amikor szenvedünk tőle, a lehető legkevesebb mozgás ajánlott

  • HAMIS

Ellenkezőleg: nem szabad „takarékoskodni” a mozgással, folytatni kell az addigi fizikai aktivitást, az izomtónus megőrzése érdekében. A rendszeres testmozgás egyúttal a betegség megelőzésének is egyik eszköze. Ideális mozgásformák: vízi torna, evezés, kerékpározás – azzal a feltétellel, hogy abbahagyjuk, amint a fájdalom jelentkezik.

A súlyvesztés enyhítheti a fájdalmat

  • IGAZ

És nem csak a túlsúlyosság által leginkább érintett térdízületi porc kopása esetében. Tanulmányok kimutatták, hogy fennáll a kapcsolat az obezitás és pld. az ujjak artrózisa, fájdalomérzete között is. Általánosságban az orvosok úgy értékelik, hogy egy 10%-os súlyvesztés mintegy 24%-al javítja az artrózisos beteg életminőségét.

Nincs rá hatékony gyógyszer

  • HAMIS

Noha oki terápia még nem felfedezett, a tüneti kezelés során alkalmazott gyógyszerekkel (paracetamol, nem-szteroid gyulladásgátlók) eredményesen enyhíthető a fájdalom, és a betegség progressziója is lassítható. Erősen megoszlik a reumatológusok véleménye azonban a tekintetben, hogy az ízületi porc két alkotóelemét, a kondroitint és a glükózamint tartalmazó gyógyszerek mennyire hatásosak. Egyes tanulmányok szerint van, amikor csak placebohatást váltanak ki, mások pedig érzékelhető jótékony hatásukat emelik ki. Az viszont elismert tény, hogy többféle kezelés együttesen hozhatja a legjobb eredményt: a fellángoláskor a gyógyszeres kezelés mellett a mozgásterápia, gyógytorna, akupunktúra, gyógyfürdő mindenképp javít a betegek állapotán.

forrás: Patika Magazin