Információk, érdekességek

Az időjárás-változás a vérnyomásra is hatással van

2022. május 16.

Fotó: 123rf.com

Az időjárás nagy hatással van szervezetünkre, testünk működésére, így annak változásai sok problémát okozhatnak. Hogy miként befolyásolja vérnyomásunkat az idő, és hogy mit lehet tenni az ilyenkor megváltozott értékekkel, azt dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistájától tudhattuk meg.

Az időjárás változásait sokan megérzik, legyen szó felmelegedésről, vagy lehűlésről. Bár főleg az idősebb korosztály tagjai viselik nehezebben a frontokat, azonban napjainkban a nagymértékű ingadozásoknak köszönhetően a fiatalok is megsínylik ezeket az időszakokat. Az érzékenyebbek legtöbbször a közérzetükön vesznek észre változást: gyengeségérzés, szédülés, fejfájás lesz úrrá rajtuk, melyet hangulatingadozások kísérhetnek.

Ennek oka, hogy a test próbál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és ehhez hangolja a hormon- és immunrendszert valamint a vérnyomást is. Vannak, akiknek ez könnyebben megy és vannak, akik nehezebben viselik, a kutatások szerint főleg egészségi és mentális állapotuk függvényében.

Ezek az időjárási tényezők hatnak a szervezetre

  • Hőmérséklet
  • Páratartalom
  • Légnyomás
  • Szélerősség
  Hőmérséklet Páratartalom Légnyomás Tünetek
Hidegfront csökken csökken Vérnyomás emelkedése, szapora szívverés, reumás fájdalmak.
Melegfront csökken Vérnyomáscsökkenés, fáradékonyság, fejfájás, migrén, fokozott trombózishajlam.

Az időjárás hatása a vérnyomásra

Az időjárás tehát az egész szervezet működésére nagy hatással van. Változása a vérnyomás emelkedését, illetve csökkenését vonhatja maga után (bár nem minden beteg esetében van így). Hidegfront esetén a vérerek összeszűkülnek, ami vérnyomás-emelkedést eredményezhet, mivel a szívnek ekkor keményebben kell dolgoznia, hogy a beszűkült ereken a vér tovajusson. Statisztikák szerint ezért hidegben akár 40%-kal is megnőhet a szív- és érrendszeri panaszok miatti halálozások száma. Melegfrontkor ennek az ellentéte játszódik le, vagyis ekkor az erek kitágulnak, aminek hatására a vérnyomás értéke csökken.

Érdekesség, hogy melegfront esetén a tünetek a frontátvonulás előtt, míg hidegfrontkor annak távozása után jelentkeznek.

Egészséges életmóddal enyhíthetők a tünetek

Egészséges életmóddal nemcsak a vérnyomás normalizálható, de a frontok okozta tünetek is megelőzhetők. Kutatások szerint ugyanis a stresszes, egészségtelenül táplálkozó, mozgásszegény életmódot folytató emberek gyakrabban és erősebben frontérzékenyek. Az alábbi tanácsokkal elkerülhetők az időjárás okozta rosszullétek:

  • Igyon meg napi 2-3 liter vizet.
  • Mozogjon naponta legalább fél órát (lehetőleg szabad levegőn).
  • Fogyasszon minél több vitaminban és ásványi anyagban gazdag ételt.
  • Stressz ellen szánjon minden nap időt pihenésre, kikapcsolódásra (jóga, meditáció).
  • Esténként tornáztassa meg ereit váltóvizes zuhannyal.
  • Aludjon minimum 7-8 órát.

Gyógyszeres terápia

Bár a megfelelő életmód mind a frontérzékenység, mind a vérnyomás emelkedése ellen elengedhetetlen, ám előfordulhat, hogy az emelkedett vérnyomás miatt gyógyszeres kezelés válik szükségessé. 24 órás vérnyomásmérővel a kellő dózis nagy biztonsággal megállapítható, mivel segítségével a vérnyomás alakulása folyamatosan nyomon követhető. Dr. Kapocsi Judit szerint amennyiben nincs diagnosztizált magasvérnyomás-betegsége, ám frontátvonuláskor hosszan kiugró értéket mutat a vérnyomásmérő, akkor is érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis ez kezdődő vérnyomásproblémára utalhat.

forrás: Patika Magazin