Információk, érdekességek

Aminosavak: tested építőköveiről közérthetően

2023. február 21.

Fotó: 123rf.com

A testépítés mellett szinte minden sportágban kulcskérdés az izmok építése illetve megtartása, amely a megfelelő tápanyagok folyamatos bevitelével érhető el. Az izmaidat alkotó fehérjék aminosavakból állnak, ezért ezek fogyasztása alapvetően fontos a sportcéljaid elérése szempontjából. A Scitec Nutrition szakértője közérthetően összefoglalta, hogy milyen fontos szerepe van a sportban a legnépszerűbb aminosavaknak.

Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Az emberi szervezetben előforduló fehérjék 20 féle aminosavból épülnek fel, ezek az úgynevezett fehérjeképző aminosavak. Ezek közül 9 esszenciális aminosav, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, bevitelüket külső forrásból kell biztosítanod.

A fehérjeépítésben betöltött szerepük mellett az aminosavak más fontos biológiai funkciókkal is bírnak. Azért is fontos, hogy a fehérjeépítés megfelelő legyen, mert a fehérjék hozzájárulnak az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához, valamint a csontok normál állapotának fenntartásához és emellett a szervezetünkben lévő számos anyag pl. hormonok alkotórészét képezik.

Az esszenciális aminosavak között van néhány, amelyek szerepe kulcsfontosságú az izomépítésben, és az izomzat megtartásában. A legfontosabb – és talán a legismertebb – ilyen aminosav-hármas, az elágazó láncú aminosavak (BCAA) csoportja, melyek az izomzat esszenciális aminosav tartalmának nagyjából 35%-a. „Ha izmaid nagy terhelésnek vannak kitéve, az izomszövetben kisebb sérülések keletkeznek, melyek megfelelő regenerációja elengedhetetlen az izomzat, – közvetve pedig – a teljesítmény és erőszint fejlődésében. Ezért edzés közben mindenképp érdemes az aminosavakat pótolni, hogy támogassuk ezeket a folyamatokat”, hangsúlyozza Várvölgyi Edina biológus, a Scitec Nutrition táplálkozási szakértője.

Az izomzat építésében másik nagyon fontos összetevő a Glutamin. Az egyik legnépszerűbb és a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló feltételesen esszenciális aminosav előállítására a szervezet ugyan képes, többek között fokozott fizikai terhelés esetén azonban mennyisége csökkenhet és szükség lehet a külső bevitelre.

Fotó: 123rf.com

„Rendszeres, nagy megterhelésű edzés mellett nagyon fontos kiegészítő, mert a megfelelő Glutamin „háztartás” nemcsak támogatja az izom növekedését és megtartását, de segíti az edzés közben keletkezett káros anyagok (pl. ammónia) kiürülését is a szervezetből. Továbbá fontos üzemanyagát jelenti az immunrendszer egyes sejtjeinek”, magyarázza Várvölgyi Edina.

forrás: Bébik.hu