Információk, érdekességek

A bőrmegújító bambusz jótékony hatásai

2022. március 28.

Fotó: pixabay.com

A bambusz nemcsak egzotikus hangulatú kertek dísze vagy különféle célokra iparilag jól felhasználható növény, hanem napjaink biokozmetikai termékekeinek hatékony alapanyaga is lehet. A bambuszpor, egyéb kivonat elsősorban bőrvédő és regeneráló tulajdonsága miatt arckrémekben, testápolókban használatos, de haj- és körömápoló, valamint smink-készítmények adalékaként is egyre nagyobb teret nyer.

Eredetileg Kínából származik ez a perjefélék családjába tartozó növény, a bambusz, de elterjedt egész Ázsiában, különösen Japánban, sőt még az amerikai kontinensen is. A bambuszfa több méternyire magasodhat, miközben nagyon gyorsan növekszik (fajtól és az éghajlati viszonyoktól függően napi egy métert is gyarapodhat), akár 3000 méterrel a tengerszint felett, olyannyira, hogy még a Himalájában is jelen van.

A bambusz egyik előnye, hogy minden éghajlaton, trópusi, szubtrópusi és mérsékelt égövben is képes megmaradni, így hazánkban is ültethető. Egyúttal kivételes erőforrás, mert 35%-kal több oxigént szabadít fel a légkörben, mint más fák. Többfunkciós növény, amelyet mind díszítő jellege, mind erőssége miatt használnak., de az alkalmazási spektrum egyre szélesebb.

Az üreges felépítésű, könnyű, rugalmas szárakat az építőiparban is jól hasznosítják (pl. állványzat készítésére). A bambusz fiatal hajtása (bambuszrügy) ehető, az ázsiai konyha egyik kedvenc alapanyaga. A szárát alkotó rostokat  a ruhagyártás szálasanyagként hasznosítja. 

Többek közt a koreai gyógyszerkönyvek e hagyományos összetevője napjainkra a natúrkozmetikumok értékes alapanyagát is jelenti. A bambusz antioxidánsokban gazdag, ezért képes felvenni a harcot a bőrt károsító szabadgyökökkel szemben. Így kivonat vagy por alakban elsősorban bőrvédő és a bőrt megújító készítmények, púderek, smink termékek, de hajápolók, maszkok, egyéb kozmetikai szerek alkotórészeként is egyre gyakrabban találkozhatunk vele.

A zsíros és normál bőrt mattító hatás

A bambusz törzsének belsejében található nedveket begyűjtik, kiszárítják, és porrá alakítják, melynek szemcsemérete határozza meg különféle jó tulajdonságait. Egyebek mellett a por állagú smink készítmények számára kiváló alap lehet- Ha a por finom szemcsés, bőrfeszesítő, lágyító és izzadást elnyelő tulajdonságokkal rendelkezik. Krémekben, emulziókban, smink készítményekben vagy púder formájú dezodorokba selymes, bársonyos tapintást kölcsönöz a bőrnek. 

A kivonatot tartalmazó készítmény jót tesz a zsíros típusú, fokozott a faggyútermelésre hajlamos, könnyen fénylő bőrnek, mivel eltávolítja a felesleges faggyút. Így az arcon alkalmazott smink termék, gél, krém adalékaként a bambusz matt hatást biztosít.

Tisztító tulajdonság

A bambusz törzsből nyert bambuszkivonatot különböző készítményekben hidratáló hatásáért, bőrtisztító képességéért, valamint a pattanásokért felelős Cutibacterium acnes baktériumok elleni gyógyírként is használják. Franciaországban pl. egy Bambusa vulgaris nevű bambuszfajból készítenek kivonatot (többek közt erre a célra), mely fajta vadon nő a dél-keleti területeken. A növény megőrzése és az erőforrások kimerülésének elkerülése érdekében a töveket kézzel szedik, legalább egy éves növekedés után.

Revitalizáló booster hatás

A skin (bőr) boosterek hatásfokozó készítmények, melyek koncentrált hatóanyaggal, adalékanyagal rendelkeznek. A bambusztörzs-kivonatos boosterek rendkívül hatékonyak, mert magas szilícium, protein, ásványi anyag és polifenol tartalmuknak köszönhetően mélyen hidratálják, továbbá rugalmassá teszik a bőrt, a regeneráló és tonizáló tulajdonságuk mellett. Az arcápolásban érett bőr esetén anti-ageing, bőrerősítő hatást váltanak ki, a körömlakkokban vagy -alapokban hozzájárulnak a keratin tartalom megerősítéséhez; a hajtermékekben pedig csökkentik a hajvégek töredezettségét.

Fotó: gettyimages.com

Egy házilag elkészíthető, hajdúsító recept

Hajvolumen növelő és hajlágyító spray bambuszból

Sűrűséget és életerőt kölcsönöz a protein, keratin hiányos, elvékonyodott hajnak. A spray nem zsírosítja és nem nehezíti el a hajat. Fénytől távol egy hónapig eltartható.

Összetevők: 10 rizsprotein csepp, 50 ml bambusz hidrolátum, 6 csepp Cosgard kozmetikai tartósítószer. 

Elkészítés: Az összes hozzávalót öntsük egy szórófejes flakonba, zárjuk le, és rázzuk fel alaposan.

Használat: Permetezzük a spray-t a megmosott és törülközővel kicsavart hajra. Vigyük fel a gyökerektől a végekig, majd fésüljük át a hajat. Ezután folytassuk a hajápolást a szokásos szárítással és formázással.

Tudta?

A bambuszt kiegészítők, pl. hajkefék fogkefék, vagy akár krémes tégelyek fedelének készítésére is használják.

forrás: Patika Magazin