Információk, érdekességek

Lisztérzékenység

2008. május 19.

Ezt a ma még nem gyógyítható, egész életen át tartó betegséget helyesebb gluténérzékenységnek nevezni (orvosi neve: cöliákia). A glutén, más néven gabonasikér, egy összetett fehérje, amely a búza-, rozs-, árpaliszt alkotóeleme. Glutén van az olyan különleges búzalisztfajtában is, mint a tönköly- vagy a durumliszt.

EU-s szabályozás az élelmiszeradalékokról

2008. május 08.

Van, amelyik a gyerekeknél hiperaktivitást okoz.

A napokban dönt az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága az élelmiszeriparban használt vegyi- és egyéb adalékanyagok engedélyezését és címkézését meghatározó új uniós rendeletetekrõl. Hegyi Gyula európai parlamenti képviselõ, a bizottság tagja elmondta, hogy a lakosság sokszor indokolatlanul, de tart az e-számokkal jelölt különbözõ adalékanyagoktól.


Halat, s nem vadat

2008. május 07.

 - jó olajat...


Energiaszükségletünk 15-40%-át a táplálékkal elfogyasztott zsírok adják. Élettani jelentõségük óriási, hiszen szervezetünkben elégve lényegesen több energiát szolgáltatnak, mint a szénhidrátok. De a zsírok részt vesznek a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is. A növényi eredetû telítetlen zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet megakadályozva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.


Bogyós gyümölcsök a rák­megelõzésben

2008. május 03.

Több mint ígéretes bizonyítékok sugallják, hogy a bogyós gyümölcsök, gyümölcslevek (áfonya, ribizli, egres, málna, szeder, szamóca, kökény, csipkebogyó) már kis mennyiségben történõ fogyasztása is hatékony segítség lehet számos daganatfajta elleni küzdelemben.

A bogyósok daganatellenes hatásukat számos biológiai tényezõ szerencsés együttállásának köszönhetik. Ezek között említhetõk a bioaktív növényi hatóanyagok, fitonutriensek, pl. a gyümölcsök élénk színét adó polifenolok (flavonoidok, proantocianidok) és a ligninek.


'Ártalmatlan' falatok - Miért nassolunk?

2008. május 02.

Csak egy harapás. Egy marék mogyoró. Egy szelet torta. Ropi, pogácsa. Egy kocka csokoládé. És még egy... Csupa apróság, ami a nap végére a megszámolhatatlanul sok elfogyasztott kalóriát rejtegeti. Az egészséges táplálkozás fontos eleme a gyakori, naponta 4–6 alkalommal történõ étkezés, amely során a kisebb étkezések többnyire gyümölcsbõl állnak. A nassolással elfogyasztott ártalmatlannak tûnõ falatok azonban elsõsorban zsiradékban, cukorban gazdagok. Egy kutatás eredménye szerint a megkérdezettek fele vallotta magáról, hogy naponta többször is nassol.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...244245246...276