Információk, érdekességek

Munkanélküli vagy? 7 tipp a nyárra, hogy szeptembertől újra dolgozhass

2017. augusztus 12.

Éppen munkát keresel, de a nyári uborkaszezonban semmit sem találsz? Még van egy hónap a nyárból, amit felhasználhatsz arra, hogy felkészülj a munkavállalásra. Szeptembertől a munkaerőpiac is új lendületet vesz majd, így nem árt, ha addigra tökéletesen tisztába kerülsz önmagaddal és a céljaiddal.  

 

1. Teremts harmóniát!
Ha még nem tetted volna meg, kezdd azzal, hogy rendezed a pénzügyeidet: ehhez készíts részletes listát a várható bevételeidről és a tervezett kiadásaidról. Gondold át, vannak-e olyan források, amelyek az álláskeresés ideje alatt is jövedelmet biztosíthatnak számodra (passzív jövedelmek, megtakarítások, eladható tárgyak, amelyektől szívesen megválsz, bérleti díjak, bármilyen mellékes munka vagy pénz stb.).  A sikeres állásvadászat egyik kulcsa, hogy fenn tudd tartani a lelki békédet és a belső egyensúlyodat. Nyugodtabban tudsz a keresgéléssel foglalkozni és jobban teljesítesz az interjúkon, ha tudod, hogy nem fogsz éhen halni akkor sem, ha éppen nem téged vesznek fel egy állásra.

2. Térképezd fel a saját karriercélodat!
Vagyis találd ki, hol akarsz IGAZÁN dolgozni, és mi az, amit szívből csinálnál. Most még ne hagyd, hogy az elméd, a külvilág elvárásai vagy a szorongásaid befolyásoljanak, csak képzeld el magad a vágyott munkakörben, miközben azt csinálod, amit igazán szeretsz. Éld bele magad, érezd a pozitív hatásait, majd gondold végig, milyen eszközökkel, változtatásokkal juthatnál el ebbe a helyzetbe. Talán kiderül számodra, hogy eddig egészen mást csináltál és az nem is tett boldoggá. Lehet, hogy egészen konkrét ötleteid támadnak, hogyan érheted el álmaid állását. Adj magadnak időt, hogy ez kikristályosodjon benned, aztán pedig tűzz ki célokat, amelyek elérésével mindezt lépésről-lépésre megvalósíthatod. 

3. Térképezd fel a saját kvalitásaidat!
Most van idő arra is, hogy átgondold és a fenti karriercél szempontjából is megvizsgáld, mik a gyengéid, erősségeid. Mélyítsd el az önismereted:  tölts ki egy személyiségtesztet, kérd ki a barátok, ismerősök, családtagok véleményét vagy vegyél igénybe tanácsadást. Bátran kérdezz önmagadról, a válaszokat pedig őszintén fontold meg  – sok olyan új információ birtokába juthatsz, ami eddig esetleg elkerülte a figyelmedet. Fontos, hogy a képességeid, értékeid összhangban legyenek a megvalósítandó karrierrel vagy álmaid munkájával és persze, hogy ezeknek megfelelően frissítsd az önéletrajzodat. 

4. Kérdezz meg másokat, ők hogyan csinálják!
Ha már nagyjából világos számodra, milyen állást keresel, milyen tevékenység lenne számodra szimpatikus, akkor nézz körül az ismeretségi körödben, ki dolgozik hasonló területen. Kérdezd meg, ő hogyan csinálja, hogyan találta (és szerezte meg) az állást, és faggasd ki bátran arról is, mik a munka előnyei és hátrányai. Ezzel nem kértél szívességet (sokan ódzkodnak ettől), tanáccsal és információval pedig többnyire mindenki szívesen segít, mégha másban nem is tud (vagy akar). Ráadásul az is lehet, hogy éppen üresedés van valahol a cégben, erről is előbb értesülhetsz az ismerősök révén, mint egy állásportálról. 

5. Újíts az álláskeresésben – légy merész!
A következő lépés: keress cégeket, vállalkozásokat, akik az adott területen tevékenykednek. A weboldal a legjobb kiindulási pont, ha arra vagy kíváncsi, ki foglalkozik a cégben toborzással, vagy kinek a felelősségi körébe tartozik az általad keresett munkakör. Ha itt nem találod meg a keresett személyt, hívd fel őket telefonon, általában készséggel segítenek. Ha megvan az illető neve és e-mailcíme, küldj egy profi önéletrajzot, de ha igazán biztosra akarsz menni, ne habozz és vidd be személyesen. Ha kedves vagy és nem tolakodó, könnyen lehet, hogy eljutsz egészen a leendő felettesedig – természetesen ez nagyban függ a cégtől és a munkatársaktól is. 

6. Légy rugalmas!
Ha részmunkaidős vagy kisegítő, helyettesítő álláslehetőség adódik egy számodra megfelelő vállalatnál, nyugodtan vállald el, még akkor is, ha esetleg más jellegű munkáról van szó, mint amit megszoktál vagy amit konkrétan keresel.  Ha egyszer már bizonyítottál a cégnél, nagyobb rá az esély, hogy legközelebb is téged keresnek meg, vagy alkalomadtán teljes munkaidős pozíciót ajánlanak fel. 

Ha nem találsz az elképzeléseidhez illő állást, természetesen megfontolandó a szakmai vagy iparági váltás is - a képességeidnek megfelelően. Nem érdemes feltétlenül ragaszkodni a korábbi titulusokhoz vagy megszokott munkakörhöz. Ha hajlandóak vagyunk jobban alkalmazkodni, akkor szimpatikusabb, könnyebb vagy jobban fizető munkát is találhatunk, mint azt korábban gondoltuk. Próbáld meg rugalmasan kezelni a feltételeidet és a pozitívumokat látni egy-egy helyzetben, így könnyebben léped meg a következő lépést is.  

7. Tanulj valami újat
Ha van rá lehetőséged, keress új lehetőségeket: kurzusokat, tanfolyamokat, elméleti vagy gyakorlati témában - szeptemberig még sok mindent meg lehet tanulni, ami jól jöhet majd az álláskeresés során. Például kezdj el egy új nyelvet vagy gyakorold minden nap a már meglévő nyelvtudásodat, szerezz jogosítványt, ha nincs, tanulj meg egy új programnyelvet, készíts egy blogot és kezdj el írni a téged érdeklő témában.

forrás: Harmonet