Információk, érdekességek

Mindenki képes saját maga legjobb életét élni - vallja Lieszkovszky Katalin, aki élsportolóból lett segítő

2017. augusztus 19.

A sport oltárán beáldozott komplett gyerekkor, az apai szigor, az edzések monotonitása - majd a hirtelen kitáruló világ, az összes színével, ízével, illatával, a titkokkal, amelyeket rejt. Lieszkovszky Katalin mindkét szélen járt, ismeri a kemény küzdelmet, a kitartást, céltudatos, és mindezeket a pozitív tulajdonságokat remekül hasznosítja a segítői pályáján is.  

 

Mi a küldetésed, miért lettél segítő?
Nagyon sok volt a szenvedés az életemben, 24 éves koromra, már többet tapasztaltam, mint máséleteken keresztül sem...  ez indította el a keresésem. Elkezdtem keresni az élet mélyebb értelmét, egyre mélyebben és egyre szenvedélyesebben akartam megérteni, hogy mi van mindez mögött. Miért vagyunk itt a földön, ki vagyok és mi a dolgom. Ezen az úton nagyon sok élmény és tapasztalás ért. Közel húsz éve kezdődött... Így tudtam feloldani és megoldani a saját nehézségeimet és ha már túljutottam rajtuk, úgy éreztem tovább kell adjam a tapasztalataimat más emberek javára is. Segíteni másokat is abban hogy megértsék és feldolgozzák a sérüléseiket, szenvedéseiket, bármiből is fakadnak.  Felhívni a figyelmet arra, hogy nem visz sehová az önsajnálat, mindenki képes  saját maga legjobb életét élni, aki tesz lépéseket ezért. 
A szív és az elme összhangba kerülése a cél, a tudatossággal csökkenthető a szenvedés  és a stressz.  Így válik képessé az ember  megvalósítani  magas szinten,  ami a sorsában rejlik! 
Küldetésemnek érzem segíteni a párkapcsolatok és a család működésének harmóniáját. Sokat foglalkozom a mai kor (Vízöntő kor) sajátosságaival, ami megjelenik a Női és Férfi viszonyokban. Nagy változáson megyünk keresztül, amire nem mindenki tudatos még, ennek következtében érzékelhető egyre több nehézség a mai kapcsolatokban. Hiszek benne hogy a fejlődés záloga a szeretet helyes működtetése ezekben az időkben is.

Hú, elég sok mindent elsoroltál most egyszerre! Ezek mind nagyon komoly célkitűzések, és érezni, hogy megélt élmények állnak a célkitűzéseid mögött. Mi minden történt veled?
Jól látod, nekem is meg kellett küzdenem a saját sorsommal. Nagyon korán váltam profi sportolóvá, hiszen 6 éves koromtól versenyeztem, és 10 éves koromra már fizetett, profi úszó lettem. Önálló akaratom nem lehetett, édesapám olimpikont akart faragni belőlem. Sok szenvedéssel járt ez az út, a testi és a lelki fenyítés is része volt az első 14 évemnek. Ezek a gyötrelmek később a párkapcsolataimban is megjelentek, de ne szaladjunk ennyire előre. Amikor úgy döntöttem, hogy abbahagyom az úszást nagyon nehéz volt magamat újra hétköznapi emberként meghatározni, hiszen addig csak a sportról szólt az életem. Ezen kívül szembe kellett néznem édesapám elutasításával is, hiszen nem teljesítettem az ő vágyálmát. 

Nagyon nagy kudarcnak élte meg, hogy nem teljesültek a veled kapcsolatos elképzelései? 
Gondolhatod... Egyszerre kellett megküzdenem a bűntudattal, hogy "cserben hagytam őt", és azzal, hogy megtaláljam a saját utamat, ráadásul úgy, hogy azelőtt mindig egyfajta védett közegben éltem, az uszoda volt az életem, a medence, a versenyek és az iskola háromszögében éltem, és nem is ismertem azokat a hétköznapi problémákat, amelyekkel a kortársaim találkoztak. A mély szenvedés hatására elkezdtem keresni az élet valódi értelmét. Egyre inkább érdekelt a misztikum, az emberi psziché megismerése és az idegen kultúrák felfedezése.

Ha már elszakadtál a saját valóságodtól, akkor kerülj minél messzebb...?
Nem egészen így, mivel nem értettem az élet addigi alakulását, elkezdtem egyre mélyebbre ásni,  bár ez nyilván nem a tudatos szinten történt. Mindenesetre 1996-ban találkoztam először a buddhista filozófiával, a meditációs technikákkal, ekkor kezdtem aktív útkeresésem. Ma már a kelet és a nyugat módszereit egyszerre alkalmazom, melyek spirituális és a személyiség  fejlődésemet egyaránt segítik. Beavatások, elvonulások tarkították az utam, sok tanítóval, guruval és lámával találkoztam. 2000-ben Karmapától a „Drágakő felszabadító” nevet kaptam, amit akkor még nem értettem, de ma már pontosan tudom miről szól! Elsajátítottam  hasznos eszközöket a személyiségem fejlesztéséhez és saját magam transzformálásához, mint pl. meditációk, jóga, légzéstechnikák, személyiségfejlesztő technikák, agykontroll, természetgyógyászat, pszichólógiai eszközök, NLP, coaching. 

Sokat foglalkoztál azzal, hogy honnan jössz és miért vagy itt, mi a szenvedésed oka? 
Így van. Azt gondoltam, ha növelem a tudatosságom, elkerülhetem a szenvedést. 2007-től iskolarendszerű asztrológiai és pszichológiai tanulmányokat folytattam, többek között itt találkoztam a Humanisztikus asztrológia módszerével, amely nagy figyelmet fordít a pszichológiára. Később, Paksi Zoltán Asztrozófiai iskolájában jöttem rá arra, hogy hogyan  lehet  sorsunkat elfogadni és magasabb szinten élni az életet.  2009-ben a Szent Jakab útját (El Camino) megjárva világos lett számomra, hogy mi igazi küldetésem. Az Élet Művészete Egyesületében tanultam meg ősi és nagyon profi  módszereket a stressz okozta feszültségek megszüntetésére, valamint az erőszakmentes kommunikációt. Mindeközben komolyan foglalkoztam a mondernkori pszichológia megteremtőinek munkásságával, megismerkedtem az archetípusokkal, azok változataival, amelyeket előszeretettel alkalmazok is segítő munkám során. Az Integrál Akadémia elvégzésével sikerült egybekovácsolnom az összes általam eddig  tanult módszert a pszichológia eszközeivel.
Csak kapkodom a fejem! Más és más ismeretek, iskolák! De mondd, mik azok az archetípusok? 
Valójában minden egy :) A megalapozott tudás és iskolák kellenek a hiteles tudáshoz, nem beszélve arról, ha pszichológiával, vagy emberekkel foglalkozik valaki. Ezen kívül elengedhetetlen a folyamatos fejlődés és saját praxis gyakorlása a segítő részéről is. Nem elégedtem meg asztrológusként azzal, hogy csak látom a problémát, valóban hiteles segítő szerettem volna lenni. Ezért végeztem ennyi iskolát és tanultam sok sok évet. Az Integrál pszichológia alapjaival alakultak ki végül a saját egyéni módszereim, melyek különböző csoportos vagy egyéni programok.

De beszéljünk az archetípusokról kérdeztél... :)
Ez egy görög eredetű szó, ősképet jelent. C.G Jung, a pszichológia és a spiritualitás ősatyja megfogalmazásában az archetípus azokat a képi sémákat jelöli, amelyek közös motívumok, és melyek a kollektív tudatalattiból eredeztethetők. A kollektív tudatalatti a tudatnak az a mélyrétege, amelyet az emberiség, mint egység, avagy a tagjai mind átélnek, az emberlét szerves része. Fő karaktertípusokat különböztet meg, úgy mint Anya, Apa, Hős, Amazon, amelyek a bolygókhoz is kapcsolhatóak. Így érjük el a tudatalatti mély rétegeit és tárjuk fel a benne rejlő „titkokat”. 

Milyen típusú problémákkal keresnek meg téged? 
Nagyon különbözőek a problémák, de a leggyakoribb a párkapcsolati nehézség, az életcél, küldetéssel kapcsolatos kérdések és az egészség. Sokakat érdekel, hogy többet megtudjon az ókori asztrológiai bölcsességéről, ami segíthet abban, hogy megtaláljuk a boldogság, a pihenés, a megbízható és örömteli kapcsolatok és a siker felé vezető utat.
Integrál pszichológiai szemléletű egyéni terápiákat, konzultációkat tartok és csoportos programokat is vezetek. Főleg olyan klienseket kísérek, akik sérültek, traumatizálódtak  gyermekkorukban, ezért számukra nehéz az önelfogadás és az önszeretet. 
Pánikbetegség vagy függőségek kezelésében, illetve stresszoldásban is értünk el eredményeket. Mostanában a Női és Férfi kapcsolatokon és a párkapcsolatok evolúcióján dolgozom sokat.
Az első beszélgetés nálam ingyenes, hogy kiderüljön tudunk-e együtt dolgozni, hiszen a terapeuta és kliens viszonya az egyik legfontosabb tényező a változáshoz. 
Hiszem, hogy sokkal boldogabb lehetne a társadalmunk, ha egyre többen ismernék fel az emberi jelenlét és figyelem erejét felfedeznék az elfogadó szeretet és a lelki munka szerepét életükben...

Elmondanál egy-két sikeres esetet? 
Szívesen! Egy kliensem például 5 év egyedüllét és magány után tudott nyitni egy új párkapcsolat irányába, emellett csökkentettünk a rendszeres alkoholfogyasztásán is. Új célok jelentek meg az életében. Sokkal kiteljesedettebb életről számolt be a terápia hatására, ráadásul az endometriózisától is sikerült megszabadulnia még a műtét előtt. 
Egy másik hölgynél az volt a cél, hogy olyan belső feszültségeket oldjunk, amely eddig megakadályozta a nyugodt és zavartalan éjszakai alvását, állandó feszült állapotát. Egyetlen éjszakát sem tudott előtte nyugodtan végigaludni. A terápiát követően megszűntek azok a belső feszültségek, melyek megakadályozták kliensemet a megfelelő életminőség vezetésében.  Sokkal kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb élete lett.
A legutóbb egy párkapcsolati megoldásban segítettem. Nagy feszültséget jelentett a fiatal pár életében egy hírtelen jövő baba, friss és megalapozatlan párkapcsolatuk nem volt még erős egy következő kis lény fogadására. Ebből kifolyólag sok stressz és veszekedés volt az életük része, amit a terápia hatására sikerült csökkenteni és sikerült a szakítást elkerülniük. Így egy boldog és megalapozott párkapcsolatban várhatják immár közös babájukat. 
A legnagyobb öröm számomra, amikor valaki sikereket él meg az életében a közös munka hatására. 

Mivel tárod fel a titkokat?
Hogy  megmutassam mi rejlik a tudat alatti mögött, a pszichológia és sokszor a csillagok bölcsességét hívom segítségül, vagy az Asztro-állítást. 
Az ókori asztrológiai bölcsessége, ami segíthet abban, hogy megtaláld a boldogság, a megelégedettség, a megbízható és örömteli kapcsolatok és a siker felé vezető utat. 
Erről többet is megtudhatsz itt.
Nem mindenki hisz az asztrológiában és ez sokszor nem is probléma. Azt szoktam mondani, a csillagok az égbolton mozognak és kifejtik hatásukat, ami valahogyan hat ránk, akkor is ha hiszünk benne és akkor is ha nem. A régiségben is pl. nagyon jól tudták a földeken mikor van ideje az aratásnak és a vetésnek, együtt éltek a tudással. Ezt a mai világban is nagyon hasznos lenne tudni, mikor minek jön el az ideje, és itt most nem a klasszikus jóslásra gondolok. :)

Volt már olyan akinek nem tudtál segíteni?
Igen, előfordult már hogy nem tudtunk együtt dolgozni valakivel. Ez főként akkor lehet, ha valaki nem tud még szembenézni a problémájával, nem egészen elkötelezett és mástól várja a segítséget. 
Nagyon fontos a terapeuta és a kliens összhangja. Ha valaki csak kíváncsiságból keres fel és hogy megmondjam neki mi fog történni az életében, az nehezebben ér el eredményeket. 

Ami viszont eddig mindenkinél működött, az az Asztrológián alapuló családállítás. 

forrás: Harmonet