Információk, érdekességek

Kinek milyen típusú kutya való? Így dönthetjük el

2022. november 19.

Egy kutya érkezése mindenképpen felforgatja a család életét - mégpedig teljes mértékben. Új szokások, új rutin és teljesen új prioritási rendszer alakul ki, miközben egy életért leszünk felelősek. Ez valójában egy borzasztóan nehéz feladat, ami nem csak cuki fotókból áll, mint ahogyan azt a legtöbben gondolják.  

Ugyanakkor, ha alaposan átgondoljuk a döntésünket és sorra vesszük az alábbi kérdéseket, sokkal nagyobb eséllyel találhatjuk meg a számunkra megfelelő kutyát. Ez pedig az alapja annak, hogy harmonikusan és boldogan élhessünk együtt egy igazi családként.

Kutya – de honnan?

A fejlettebb nyugati országokhoz képest Magyarországon még gyerekcipőben jár az állatvédelem. Ez pedig sajnálatos módon azt jelenti, hogy a menhelyek és alapítványok helyzete már évek óta siralmas. Egyre több kutya kerül be, kevesebb kerül ki, így még kevesebb életet tudnak megmenteni az ezzel foglalkozó önkéntesek. Éppen ezért, amikor arról döntünk, hogy mentünk vagy vásárolunk kutyát, mi magunk is életekről döntünk. Ez szélsőségesen hangzik, de sajnos tényleg erről van szó.

Nézzük tehát a lehetőségeinket! Dönthetünk úgy, hogy tenyésztőtől veszünk kutyát, ezzel azonban támogatjuk ezt az „ipart”, ami nem tesz jót a már így is katasztrofális magyar helyzetnek. Hiszen ahelyett, hogy egy nehéz sorsú kutyát mentenénk meg, a „mi kedvünkért” születnek újabb kiskutyák. Ennél már csak az számít értelmetlenebb döntésnek, ha az olcsóságra megyünk, és szaporítótól szerezzük be az új családtagot. Jó tudni, hogy az ilyen helyeken a kutyákat a végtelenségig kihasználják, embertelen körülmények között tartják, miközben törzskönyvet sem tudnak adni a kicsikhez – mivel általában illegális a működésük.

Éppen ezért érdemes megfontolni az örökbefogadást, amivel egy kutyának új esélyt adhatunk az életre. Ma már számos – de még mindig nem elég – menhely és alapítvány foglalkozik mentéssel. Találunk közöttük olyat, ami kifejezetten kiskutyákat ment, de ha konkrét fajtát szeretnénk, akkor a fajtamentéseknél is keresgélhetünk. A kérdés már csak az: hogyan kezdjünk neki a kutatásnak?

Milyen típusú kutya való nekünk?

Ha az alábbi kérdéseket sorban megválaszoljuk, már konkrét igényekkel jelenhetünk meg a menhelyen – ahol tudni fogják, hogy ezek alapján melyik kutyus lehet nálunk a befutó. Vagy megtalálhatjuk a fajtát, ami a jellemzőink alapján megfelelhet nekünk, így megkereshetjük egy-egy adott típus fajtamentő szolgálatát.

Tapasztalat

Volt már kutyánk? Ő milyen volt? Nyugodt, problémás, reaktív, könnyen vagy nehezen tanuló? Nagytestű vagy kicsi? Értelemszerűen, ha valakinek még soha nem volt tapasztalata egy nagytestű, problémás kutyával, akkor nem jó ötlet egy ilyennel elkezdeni a közös tanulási folyamatot. Ez alapján érdemes elkezdeni a lehetőségek leszűkítését.

Idő-kérdés

Ezután tanácsos elgondolkodni azon, hogy mennyi időnk lesz a kis kedvencünkre. Vannak ugyanis kutyák, amelyek szeretik, ha békén hagyják őket, szívesen pihennek, kevésbé igénylik a folyamatos törődést. De ugyanígy akadnak olyanok is, akikre több időt kell szánnunk, legyen szó tanításról vagy mozgásról - nekik különösen fontos, hogy nap mint nap le legyenek fárasztva mentálisan és fizikailag egyaránt.

Aktivitási szint

A fentiekhez köthető az is, hogy mennyire élünk aktív életet. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyire esik nehezünkre felérni a kutyánk aktivitási szintjéhez. Ha mi magunk is szeretünk túrázni, futni, sétálni, akkor egy aktívabb kutya remek választás. Ugyanakkor ha nem annyira vagyunk sportosak – esetleg valamilyen betegségből vagy korunkból adódóan kevésbé mozgunk sokat –, kerüljük az ilyen ebeket, mert az senkinek sem lesz előnyös.

Az otthoni helyzet

Lakásban élünk vagy kertes házban? Mekkora a lakóterület? Ha szükséges, be tudunk illeszteni a kutyának egy kennelt vagy felszerelni egy kutyarácsot? A kutya mozgékonysági szintjétől, testalkatától és egyéni preferenciáitól is függ, hogy hol érzi jól magát. (Bár általános szabály, hogy alapvetően leginkább a gazdi mellett boldogok.)

Családi kör

Egyedül készülünk kutyát vállalni? Ketten a párunkkal, esetleg egy egész család várja az új tagot? Van köztük 10 év alatti kisgyermek? Ha egyedül vágnánk neki, akkor az időbeosztásunkat is fontos megvizsgálni, azt, hogy mennyit lenne társaság nélkül a kutyus. Amennyiben családként fogadunk örökbe, érdemes felosztani a feladatokat. Ha kisebb gyermek is van a családban, akkor nagyon fontos az összeszoktatás, és az, hogy – főleg eleinte – ne hagyjuk felügyelet nélkül őket. Ebben sokat segíthet egy kutyarács felszerelése is.

Kutyatárs

Bár itt a lista végére került, az sem utolsó szempont, hogy van-e már kutyánk. Ha igen, ő hogyan áll más ebekhez? Ha barátságos, akkor már csak egy olyan társat kell neki találni, akivel kifejezetten jól kijön, akiben igazi kutyabarátra találhat. Ezt egy-két találkozással már remekül fel lehet mérni – és mi is megnézhetjük, hogyan működünk együtt!

forrás: Harmonet.hu