Információk, érdekességek

Hogyan küzdhetők le a rossz szokásaink?

2018. szeptember 22.

Vannak bizonyos szokásaink, melyeket annak ellenére gyakorlunk, hogy tudjuk, rombolóan hatnak az életvezetésünkre, vagy épp károsak az egészségünkre. Ezek leküzdésében jelenthet segítséget a velünk született kíváncsiság, valamint az a fajta tudatosság, mely az így nyert tapasztalatból fakad. Lássuk, hogyan!  

Minden szokás kialakulása visszavezethető egy egyszerű tanulási folyamatra, melynek során egy bizonyos inger (pl. süti látványa) kivált egy adott viselkedést (pl. süti nassolása), mely viselkedést pozitív megerősítés – jutalom – kísér (pl. jobban érezzük magunkat). Ez az egyszerű inger-válasz jellegű tanulási eredmény aztán nehezen oltható ki. Szokásként még akkor is befolyással lesz a viselkedésünkre, miután felismertük negatív hatásait, és a változtatásra irányuló döntést is meghoztuk.

A nem kívánatos szokások megszüntetésében jelenthet segítséget a természetes kíváncsiság, a felfedezés öröme mint jutalom, valamint az új tapasztalatból fakadó tudatosság.

Gyermekként mindannyian örömünket leljük abban, hogy bekukkanthatunk bizonyos helyekre, megvizsgálhatunk bizonyos tárgyakat, információt gyűjthetünk a bennünket körülvevő világról. Felnőttként a kíváncsiság továbbra is fontos motívum marad, ezért érdemes lehet építeni rá.

Ahogyan az adott inger hatására kiváltódott viselkedést egy bizonyos jutalom kísér, mely megerősítésként a viselkedés jövőbeni valószínűségét a későbbiekben növeli, ugyanígy a kíváncsiság hatására felfedezett új ismeretek is képesek pozitív megerősítésként funkcionálni.

Egy-egy nem kívánatos szokás megszüntetésében az alábbi lépések követése segíthet:

1. Felismerni a késztetést.
2. Kíváncsisággal fordulni a tevékenység felé.
3. Tudatosan megélni a tapasztalatot.
4. A tapasztalat fényében hagyni megtörni a szokás varázsát.
5. Megismételni a folyamatot.

Fontos, hogy ne megszabadulni akarjunk a régi szokásainktól, hanem a természetes érdeklődés révén megérteni azt, hogy mit ad nekünk. Ha sikerül megérteni, mi történik a testünkben és az agyunkban pl. süteményfogyasztás hatására, ha tudatosan figyelünk arra, ahogyan a sütemény édesen émelyítő íze szétárad a szánkban, fokozza a nyálelválasztásunkat, megemeli a vércukorszintünket, majd rövid időn belül szinte elviselhetetlen éhségérzetet okoz, ha sikerül felismernünk a természetes kíváncsiságunkra építve, mit tesz hozzánk az, amit aktuálisan teszünk, elérhetjük a tudatos kiábrándulás, majd továbblépés állapotát.

Mindez persze időbe telik. Minél többször eszmélünk azonban rá, hogy egy-egy nem kívánatos szokás mit tesz a testünkkel, milyen változásokat okoz bennünk, annál nagyobb az esélye annak, hogy idővel új, konstruktív szokásokat legyünk képesek beemelni helyettük a viselkedési repertoárunkba.

forrás: Harmonet