Információk, érdekességek

Feszült, nem tud aludni? – A gyógynövények segíthetnek!

2018. április 14.

„Felgyorsult világban élünk!” – A stressz, a rohanó életmód, a kevés pihenés megterheli szervezetünket, nyugtalanságot, belső feszültséget kelthet bennünk. Nem csoda, ha sokunk alvászavarokkal küszködik. Hogyan segíthetnek ebben a gyógynövények?

Az alvászavaroknak több formájuk is ismert, melyek közül az álmatlanság (insomnia) a leggyakoribb. Ez a felnőtt lakosság kb. egyharmadát érinti, és bár többnyire az ötven év felettiek körében jellemző, egyre gyakrabban fordul elő fiatal felnőtteknél is. Kialakulásában szerepet játszhat a leterheltség, a felborult napi ritmus, a sok kávé és tea fogyasztása, de hozzájárulhatnak hormonális változások és betegségek is. Az érintett személyek jellemzően nehezen alszanak el, alvásuk nem kellően pihentető, napközbeni fáradtságról és kimerültségről számolnak be.

Milyen megoldások lehetségesek az alvászavarok leküzdésére?

  • Enyhébb fokú álmatlanság esetén az életmódváltás, a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és az alváshigiéniára való odafigyelés is elegendő lehet.
  • Ha a panaszok hátterében valamilyen más betegség húzódik meg – pl. prosztataproblémák okozta gyakori éjszakai vizelés –, a megoldást a kiváltó betegség kezelése jelenti.
  • Súlyos, a beteg életminőségét jelentősen rontó alvászavar esetén szükséges lehet a gyógyszeres terápia, amelyet orvos rendelhet el.
  • Azonban kevésbé súlyos, tartósan fennálló, illetve időskorban jelentkező nyugtalanság és alvászavar kezelésére jó megoldást jelentenek a gyógynövények is!
  • Macskagyökér, komló, citromfű, levendula, golgotavirág. Ezek azok a gyógynövények, amelyek önmagukban is vagy együttesen, különböző kombinációkban hatásosak, és alkalmasak lehetnek az alvászavar enyhítésére.


Dr. Csábi József, PhD
gyógyszerész-közgazdász

forrás: Patika Magazin