Információk, érdekességek

Tyúkszem vagy szemölcs nőtt a lábamra?

2024. március 28.

A tyúkszem és a szemölcs sok esetben a megtévesztésig hasonlíthat egymásra, miközben a kialakulásuk oka és a megelőzési, kezelési lehetőségeik is különböznek egymástól.

Fotó: gettyimages.comTyúkszem – nyomás okozza

A tyúkszem ovális vagy kerek, sárgás színű, néhány milliméteres (maximum 10 mm) átmérőjű, megvastagodott szaruréteg, a közepén szarucsappal. A tyúkszem nagyon kemény, körömmel megnyomva gyakorlatilag nem lehet rajta benyomódást létrehozni. A tyúkszem mechanikai irritáció, nyomás hatására alakul ki. A szorító, ittott nyomó, szűk lábbelik a csonthoz közeli bőrterületet (jellemzően a talpon és a lábujjak felső részén) erős nyomásnak teszik ki. Ezeken a területeken a bőr, mintegy védekezési reakcióként, erőteljesen megvastagodik, és tyúkszem fejlődik ki. Minél tartósabb és kifejezettebb a nyomás, annál mélyebbre hatol a tyúkszem közepén lévő szarucsap. Ha ez az elszarusodott tüske eléri és nyomja a csonthártyát és az idegeket, az erős fájdalommal jár. A tyúkszem tehát erős járás közbeni fájdalommal járhat, minden lépést fájdalmassá téve.

Mit lehet tenni?

Először meg kell puhítani a tyúkszemet, és csak azt követően szabad eltávolítani. A megkeményedett „szem” puhítására leggyakrabban szalicilsavas tyúkszemtapaszokat vagy kenőcsöket alkalmaznak; de vannak tejsavas, triklórecet savas termékek is. Ezek vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban. Használatuk során ügyelni kell arra, hogy a tyúkszemet puhító savak a környező, ép bőrfelületet ne marják fel. A védelem érdekében javasolt a tyúkszem környékét zsíros (vazelines) védőkenőccsel bekenni.

A „puhító savak” alternatívájaként léteznek ún. hidrokolloid-tapaszok. Ezek a – testnedvekkel áttetsző kocsonyás anyagot képző – tapaszok a tyúkszem befedése és a megfelelő nedvességtartalom biztosítása révén fejtik ki puhító hatásukat.

Gondolni kell arra is, hogy a jövőben ne alakuljon ki újra a tyúkszem!
Alkalmas kialakítású talpbetétek, a lábujjak közötti tyúkszem megelőzésére alkalmas védőgyűrűk hordása, kényelmes cipők, párnázott talpú zoknik viselése segíthet a tyúkszemek kialakulásának a kivédésében.

Szemölcs – vírusos fertőzés

A talpon kialakuló szemölcsök a talpat érő nyomás miatt nem valódi kinövések (nem kidudorodások), sokkal inkább a talp síkjával egy síkban lévő, szarusodott réteggel fedett, bőrszínű vagy barnás, a közepükön pirosas, feketés pöttyöt tartalmazó megvastagodások.

Gyakori, hogy egyszerre 2-3 vagy több szemölcs is kialakul a talpon. A talpi szemölcs vírus okozta, jóindulatú bőrképlet, amelyet a humán papillomavírusokkal (HPV) való megfertőződés vált ki.

A humán papillomavírusok könynyen okoznak fertőzést, ez kialakulhat uszodákban, strandokon, szaunákban, edzőtermekben vagy hotelekben. Egymás lábbelijének a viselése vagy fertőzött ember törölközőjének a használata is fertőzést okozhat. Egy szemmel nem látható, apró bőrsérülés már elegendő lehet ahhoz, hogy a szemölcsöt okozó vírusok bejussanak a bőrbe. Nem árt tehát a higiéniára odafigyelni, ha meg akarjuk előzni a talpi szemölcsöket!


Szavazások

Önt megviseli az óraátállítás?

Aktív: 2024. március 24. - 2024. április 21.

Nem szokott megviselni.
Pár nap kell az átállásra.
Hetekig kinlódok az átálással.
Szinte észre sem veszem.


szavazatok száma: 33
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Óráról órára - testünk és lelkünk valódi ritmusa

2024. március 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Valódi bioritmusunk függ az idősávoktól, és attól is, hogyan ébredünk, és alszunk el esténként. Cikkünkben az általánosan érvényes biológiai belső óra működését mutatjuk be. Kísérjük figyelemmel, és próbáljuk tartani magukat hozzá, közben figyelve, hogyan reagál erre testünk. Alakítsuk ki saját ritmusunkat!  

Életünk, tudjuk vagy sem, tudatos irányítás nélkül folyamatosan működik születésünktől halálunkig. Jó ha ismerjük, hogy milyen ütemben segíthetjük a működését, ha lehetőségünk van rá.

Az alábbi fölosztás nem azonos a kínai gyógyászatból ismert szervi órával, hanem egy általános megfigyelést tükröz, melyet irányadónak használhatunk saját szervezetünk megfigyeléséhez és egy sikeres külső-belső napirend kialakításához.

6 óra:  Ébredési időszak. Az anyagcserénk beindul, a testünk energiát és fehérje-építőköveket kezd gyártani.

7 óra:  Még a test nem teljesen éber, a megerőltető dolgokat kerüljük. 7 és 8 között reggelizzen, mert az emésztőrendszer nagyszerűen működik, a szénhidrátok értékes energiává alakulnak. (este zsírrá)

8 óra:   A fájdalomküszöb igen alacsony, a reggeli cigi jobban szűkíti a véredényeket. Nagyszerű óra a szexre, a testünk ontja a hormonokat.

9 óra:  A test ebben az órában igen ellenálló. Ilyenkor érdemes oltatni, nincs komplikáció, duzzanat és láz sem lép fel. A röntgensugárral is ellenállóbbak vagyunk.

10 óra: Szervezetünk a maximumon dolgozik. A rövidtávú memória most a legjobb.

11 óra:  Beszédesek vagyunk, villámgyorsan kapcsolunk minden helyzetben, teljesítményre vagyunk állva. A szív és a keringés tökéletes. Ha lehet most sportoljunk.

12 óra: A gyomor savtartalma nő, a koncentráció gyengül, az agy pihenne. Ebédeljünk még ha valami semmiséget is, és pihenjünk legalább 15 percet, így energiát termelünk a nap hátralevő részére.

13 óra:  Teljesítésünk 20% al csökkent, a belső szerveink takarékon dolgoznak, tele az epe kész a táplálék feldolgozására. Mindenképpen együnk valamit. Most vagyunk a leghajlékonyabbak

14 óra:  A vérnyomás és a hormonszint süllyed. Ilyenkor a leghatásosabb a helyi érzéstelenítés akár 30 perc is lehet, (reggel 14p este 20 p.) a fogorvost is ilyenkor érdemes beiktatni, fogyó Holdnál kedden kevésbé fáj.


Így eshet teherbe PCOS-sel

2024. március 27.

A PCOS igen gyakori nőgyógyászati/endokrinológiai problémának számít, mely igen gyakran húzódik a sikertelen teherbeesés hátterében. A meddőség azonban nem egyenlő azzal, hogy a párnak nem is lehet saját gyermeke, sőt, PCOS esetén nem is feltétlen szükséges mesterséges megtermékenyítés, hiszen megfelelő terápiával természetes módon is teherbe eshet a nő. Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát arról kérdeztük, hogy miket érdemes tenni a pozitív teszt érdekében.

Fotó: 123rf.comMi is az a PCOS?

A PCOS – policisztás ovárium szindróma- a nők hormonális megbetegedése, mely elsősorban a petefészkeket érinti. A kialakult endokrin zavar miatt nem képesek a petesejtek az érési folyamatukon végig menni, hanem több apró ciszta marad vissza a helyükön, innen a policisztás elnevezés.

A PCOS oka a genetikai tényezőkön túl legtöbbször a kelleténél magasabb inzulinszint. Ilyenkor a szervezet sejtejei az inzulin hatásával szemben érzéketlenek, és emiatt még több inzulin termelődik. Az emelkedő inzulin szintek miatt az agyalapi mirigy működése megváltozik, az FSH/LH arány felborul, valamint az androgén (férfi) hormonokból is túl nagy mennyiség szabadul fel, mivel az inzulin stimulálja a petefészek férfi nemi hormonjainak termelését. Ez az oka a nőgyógyászati panaszok megjelenésének – magyarázza az endokrinológus, aki hozzátette, hogy a PCOS nem csupán nőgyógyászati probléma, hanem az egész szervezetet érinti, ráadásul a jelen lévő inzulinrezisztencia miatt az érintetteknél a későbbiekben nagyobb valószínűséggel lép fel 2-es típusú cukorbetegség, de a szív-és érrendszeri betegségek rizikóját is megnöveli. Éppen ezért fontos komolyan foglalkozni az állapottal még akkor is, ha nem szeretne teherbe esni!

A PCOS tünetei

  • Menstruációs zavarok
  • Fokozott szőrnövekedés bajusz/áll vonalán
  • Zsíros, aknés bőr
  • Hajhullás
  • Centrális elhízás
  • Meddőség

Mit lehet tenni a sikeres teherbeesés érdekében?

Mivel a peteérés és a tüszőrepedés is zavart szenved PCOS esetén, ezért a teherbeesés is nehézségekbe ütközik.  Ám ez nem jelenti azt, hogy nem is lehet saját gyermeke, hiszen az állapot kezelhető, melynek a legfontosabb lépései a következők: