Információk, érdekességek

Anya tényleg jobban tudja! – Az anyukák egészségértésénél nincs jobb!

2016. október 23.

Ilyenkor ősszel, az iskolakezdéskor és az ezzel sokszor együtt járó fertőzéses időszakban különösen aktuális a kérdés: vajon mennyire jelent problémát az édesanyáknak a sokszor összetett feladatot jelentő beteg családtagok gondozása, a védőolásokkal és a megelőzéssel kapcsolatos döntések meghozatala.

A magyar családokban a gyermekgondozással, az egészséggel, betegséggel kapcsolatos teendők ma is nagyobb részt hárulnak a nőkre, ezért kiemelten fontos a jövő generáció szempontjából a kisgyermekes anyák egészségértési szintje, azaz hogy mennyire tudnak egészségügyi kérdésekben és az egészségügyi rendszerben tájékozódni és mennyire képesek megfelelő döntéseket hozni a prevencióval vagy a betegségek kezelésével kapcsolatban. Egy közelmúltban készült felmérés eredményeit elemezve kiderült, hogy a 15 évnél fiatalabb gyermeket nevelő édesanyák egészségértési szintje ugyan magasabb az átlagosnál, és eléri a nyugat-európai lakosok átlagos értékét, de még így is minden harmadik családanya egészségértése a problémás vagy nem megfelelő kategóriába esik, azaz nekik nehézséget okoz megszerezni, megérteni, feldolgozni és alkalmazni a saját és családjuk számára fontos, az egészségükkel kapcsolatos információkat.

Nem értjük az orvosi infókat?

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének jóvoltából Magyarországon is elkészült a nemzetközileg validált Egészségértés – Health Literacy Survey EU kutatás – kilencedikként a világon, melyben a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. azt vizsgálta, hogy a magyar lakosság képességei mennyire felelnek meg az egészséggel kapcsolatos komplex igényeknek a modern társadalomban. A kutatás nem tudásszintet, hanem az élet három, egészséggel kapcsolatos területén (egészségügy, prevenció, egészségfejlesztés) mért négy információfeldolgozási szintet (elérés, megértés, értékelés, alkalmazás), illetve az ezekhez kapcsolódó készségeket, képességeket mért.


Szavazások

Mit gondol fontosnak, ha betér hozzánk a patikába?

Aktív: 2016. augusztus 28. - 2016. október 31.

Szakmai felkészültség, Gondoskodás-érdeklődés, Kiszolgálás minősége, Patika plusz szolgáltatásai, Kínálat széleskörűsége
Gondoskodás-érdeklődés, Kiszolgálás minősége, Patika plusz szolgáltatásai, Kínálat széleskörűsége, Szakmai felkészültség
Kiszolgálás minősége, Patika plusz szolgáltatásai, Kínálat széleskörűsége, Szakmai felkészültség, Gondoskodás-érdeklődés
Patika plusz szolgáltatásai, Kínálat széleskörűsége, Szakmai felkészültség, Gondoskodás-érdeklődés, Kiszolgálás minősége
Kínálat széleskörűsége, Szakmai felkészültség, Gondoskodás-érdeklődés, Kiszolgálás minősége, Patika plusz szolgáltatásai


szavazatok száma: 62
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Veszély a neten – A Hegyvidéki Önkormányzat ONvédelem Programot hirdetett

2016. október 23.

Szeptember első napjaiban bukkant fel a Sirály sétányon egy elgondolkoztató installáció, az úgynevezett „Eltűnt Gyerekek Fala”. A cél az volt, hogy ráébressze az arra járókat, elsősorban a szülőket, hogy az interneten kalandozva ugyanúgy el tudnak veszni a fiatalok, mint a valóságban.

A kor kihívásaira és a kerületi kutatási eredményekre reagálva több lábon álló internetbiztonsággal kapcsolatos kampányt indít a XII. kerületi önkormányzat, Hegyvidéki ONvédelem Program néven. A diákokat fenyegető online visszaélésekre és az egyre inkább terjedő káros viselkedési minták veszélyeire köztéri installációkkal is felhívják a családok figyelmét.

A szülők általában alábecsülik a net veszélyeit

Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy még ha úgy is gondoljuk, hogy gyermekünk biztonságban van a saját szobájában, bizony legtöbbször nem tudjuk, hogy éppen kivel beszélget, kivel találkozik, milyen tartalmakat nézeget, milyen információkat, adatokat, fotókat vagy videókat oszt meg magáról, milyen üzeneteket küld a számítógépén, a tabletjén vagy a mobiltelefonján. Így azt sem tudjuk, hogy éppen milyen veszélyek leselkednek rá, nem keveredik-e bajba.

Az iskolakezdéssel párhuzamosan mind a sajtóban, mind a közösségi médiában újra felerősödtek azok az aggodalmas hangok, amik a gyerekekre leselkedő új veszélyforrásként jelölik meg az ellenőrizhetetlen internetes kommunikációt.
Mint Pokorni Zoltán beszámolójából kiderült, már hónapokkal ezelőtt látókörükbe került a probléma, azonban tisztában voltak vele, hogy mivel az internet a mai világban kikerülhetetlen, és előnyei vitathatatlanok, nem a tiltás, hanem egy szakmailag is megalapozott program lehet a megoldás. Ezért a Hegyvidéki Önkormányzat a nemzetközi és a hazai kutatások eredményeivel összevetendő, kerületi kutatást is folytatott.


Hogyan lehet együtt élni egy munkamániással?

2016. október 22.

Hogyan lehet együtt élni egy munkamániással?Biztos sok házasságban felmerül problémaként, hogy a feleség otthon van mondjuk gyesen a gyerekekkel, a férj pedig napi 10-12 órát vagy még annál többet is dolgozik. Hétvégenként tudnának időt tölteni együtt, de akkor a férj inkább elmegy sportolni, ház körüli munkákat végez, vagy egyéb más elfoglaltságot tervez be, így valójában alig vannak együtt, mint család, mint pár.

 

Egy idő után szépen kezdenek eltávolodni egymástól, és ilyenkor igen gyakran belép a férj életébe egy munkahelyi szerelem, vagy a nő ismerkedik meg valakivel, aki figyel rá, meghallgatja, szereti és máris kezdetét veszi egy viszony, és a házasság elveszik.

 Miért lesz valaki munkamániás? Íme 5 ok:

1. Kisebbrendűségi érzése van. Azért dolgozik, hogy a munkában bizonyítson, legyőzze kisebbségi érzését. Ezt úgy tudja megtenni, hogy magasabb szinten teljesít, ehhez pedig sok időt kell a munkahelyén tölteni. 

2. A jobban „dolgozni másoknál” érzéssel szorosan együtt jár amaximalizmus is.

3. Teljesítmény utáni vágy, téves gondolkozás, akkor leszek valaki, ha elérek valami, ha ez meg ez meglesz nekem stb.